Domina

virtuaalihevonen | fictional horse

KTK-I, VIR MVA Ch, FLA1

Photos provided by Black Sterling Friesians
Horse on them has no affiliation with the fictional information shown on this page!


VH03-040-4467

2 Star Prospect

Nimi: Domina
Kutsumanimi: Iina
Syntymäpäivä: 28.12.2006

Sukupuoli: tamma
Säkäkorkeus: 161 cm
Väri: musta
Rotu: friisiläishevonen

Painotus: kouluratsastusratsastus
Taso: Grand Prix (valjakkoajo: vaativa)

Omistaja: Terhi VRL-01403

Sukupolvet: 0
Isä: Jaspert
Emä: Doutsje


Palkinnot

VIR MVA Ch - 14.03.2008
KTK-I - 18.11.2009
21 + 21 + 20 + 18 = 80p.
FLA1 - 19.11.2019
10 + 20 + 26 = 56p.


Ominaisuuspisteet

virtuaalihevoset.net/virtuaalihevoset/hevonen/VH03-040-4467/porrastetut


Sukutaulu

i. Jaspert
evm
e. Doutsje
evm
ii. Eldert
evm
ie. Eadeltsje
evm
ei. Sjabbe
evm
ee. Jildertsje
evm

Jälkeläiset

27.05.2007 - ori - Khimaira Jr. - KTK-II, VIR MVA Ch, FLA1
20.11.2007 - ori - Aldrik TRH
01.01.2010 - ori - Casper fan Lycan
04.02.2020 - ori - Colin v.d. Khim - KTK-II, VIR MVA Ch, FV2
02.05.2008 - tamma - Dora fan Lycan - KTK-III
17.07.2008 - tamma - Leticia fan Lycan - YLA2, VPA1+
05.05.2010 - tamma - Domica fan Lycan - KTK-II
29.10.2018 - tamma - Hilda van Khim - KTK-III


Sukuselvitys

Jaspert oli 166 cm korkea, musta friisiläishevosori, joka menestyi erinomaisesti vaikeissa valjakkoajokilpailuissa. Se oli yleisesti ottaen hämmästyttävän rauhallinen hoitaa, mutta kisatilanteessa se oli aina pelkkää tulta ja tappuraa. Jaspertia käytettiin paljon jalostukseen ja se osoittautuikin hyväksi periyttäjäksi. Sen jälkikasvu on menestynyt sekä valjakko- että koulukilpailuissa ja lisäksi useat niistä ovat menestyneet näyttelykehissä.

Eldert oli 165 cm korkea, musta friisiläishevosori, joka oli poikansa tavoin valjakkohevonen ja äärimmäisen hyvä sellainen. Tämä ori oli luonteeltaan erittäin säpäkkä, josta oli ehkä etua kilpailuissa, mutta muulloin se tarkoitti sitä, että vain kokeneimmat työntekijät saivat käsitellä sitä.

Eadeltsje oli 162 cm korkea, musta friisiläishevostamma, jonka kanssa kilpailtiin menestyksekkäästi vaativissa kouluratsastusluokissa. Elli oli todella kaunis barokki ja luonteeltaan se oli tyyni ja lempeä. Kotonaan se oli perheensä pienten lasten lempihevonen.

Doutsje oli 164 cm korkea, musta friisiläishevostamma, joka niitti menestystä kansainvälisissä kouluratsastuskilpailuissa. Se sai vain muutaman varsan, joista jokainen on jatkanut emänsä jalanjäljissä. Doutsje oli todella helppoluonteinen hevonen ja eläkepäivillään se toimi nuorten luottohoitohevosena ja -ratsuna.

Sjabbe oli 164 cm korkea, musta friisiläishevosori, joka hurmasi ihmisiä sekä komealla, barokkimaisella ulkomuodollaan kuin myös hienolla luonteellaan. Show driving -kilpailuissa se oli aina yleisön ehdoton suosikki. Sjabbe oli suosittu jalostusori ja sen jälkeläiset ovat olleet erittäin laadukkaita.

Jildertsje oli 162 cm korkea, musta friisiläishevostamma, jonka kipakka luonne vaati sen hoitajilta sekä kärsivällisyyttä että jämäkkyyttä. Vaikka tämän tamman luonne ei ollutkaan parhaimmasta päästä, niin sen erinomaisten kouluratsun lahjojen ja erittäin kauniin ulkomuodon takia sitä päädyttiin käyttämään jalostukseen. Ja hyvä niin, sillä yksikään Jilden varsoista ei perinyt emänsä luonnetta, mutta kaikki sen parhaat ominaisuudet.


Valmennukset

24.03.2010 kouluratsastus, valmentajana Ros.

Katselin haltioissani edessäni lämmittelevää paria. Upea musta tamma liikkui hienosti ja parin yhteistyö näytti saumattomalta, mutta en antanut sen hämätä haukan katsettani. Kun ratsukko liikkui rennosti ja tamman lihkaset olivat lämmenneet pistin parivaljakon töihin. Aloitimme ravaamalla ja tekemällä kolmikaarista avotaivutuksessa. Tamma suoritti hienosti vaikka ravi pari kertaa rikkoontui ilmeisesti hienoisen keskittymisvirheen takia. Kun tämä meni puhtaasti otimme samanhomman kumpaankin suuntaan sulkutaivutuksella. Tässä kohtaa ratsukko oikein hehkui ulospäin syvää keskittymistä jota oli lähes sääli rikkoa omilla ohjeilla.

Seuraavaksi pistin ratsukon pakertamaan koottua sekä lisättyä ravia vuoroin kummallakin pitkällä sivulla. Tamma suoriutui lähes virheettä joten annoin pienen hengähdystauon käynnissä. Samalla annoin ohjeitani seuraavaa koetusta varten ja kun tamma oli lämmennyt oli laukan aika. Puhdasta askellusta oli ilo seurata tosin tamma alkuun kulki hiukan etupainoisena. Ratsastaja sai kuitenkin ryhdin hienosti takaisin ja matka jatkui tasaisesti. Kahdeksikko laukassa ja laukanvaihto sen keskipisteessä sujuivat ongelmitta. Tämän jälkeen treenasimme vielä laukanvaihtoja joka toisella askeleella jonka jälkeen päästin ratsukon pälkähästä. Tiesin että ratsukon kapasiteetti olisi riittänyt pidemmällekin, mutta itse en ole niin koulupuolen ihmisiä että osaisin ratsastaa saatikka neuvoa toista ratsastamaan mitään vaikeampaa.

24.02.2010 kouluratsastus, valmentajana MV

Valmennus alkoi tuttuun tapaan alkuverryttelyllä. Tällä kertaa annoin selkeät ohjeet sen tekemiseen; heti alusta alkaen pitäisi alkaa ratsastamalla ratsastamaan hevosta peräänantoon pysähdyksien ja peruutuksien avulla. Lisäksi hevosen pitäisi olla oikein kunnolla taivutettuna kulmissa ja ratsastajan istunnan oltava 10+ tasoa. Iina oli 10-vuotias friisiläinen, joka omasi todella upeat liikkeet. Luciana olikin minulle jo vanha tuttu. Hän omasi todella hyvän ryhdikkään istunnan ja toimi hyvin hevosen kuin hevosen selässä. Iina kulki tasaista tahtia yhtään kiirehtimättä, muttei laiskasti laahustaenkaan. Iina kulki heti hyvässä muodossa liittävin askelin ja Luciana tuntui sopivan oikein hyvin pehmeine kevyine apuineen Junnun selkään. Iina taipui, vaikka minkälaiselle korkkiruuville ja kuunteli todella tarkkaavaisesti Lucianan apuja. Siinä vasta pari!

Pyysin ratsukoita nostamaan ravin ja menemään lyhyet sivut harjoitusravissa ja pitkät sivut kevyessä ravissa. Luciana istui helposti Iinan harjoitusravissa ja keventeli oikein hyvin ylöspäin sen selässä. Iina tietysti kulki koko ajan peräänannossa. Pyysin vielä ennen harjoituksien tekemistä ottamaan laukannostoja. Iina laukkasi hyvässä muodossa ja Luciana istui hyvin sen selässä. Iinalla oli tietysti myös todella hieno laukka! Sitten päästiinkin itse harjoituksiin. Laukanvaihdot onnistuivat oikein hyvin Iinalta, eikä niissä ollut oikeastaan mitään korjattavaa. Iina oli etuosaltaan välillä todellakin kevyt. Piaffe sen sijaan meni ensimmäiset askeleet hyvin, mutta sitten se jätti sen kesken. Siinä sis kaivataan vielä jonkin verran kotiharjoittelua. Yleisesti todella hieno friisiläinen, josta saa paljon irti! Ehdottomasti GP-tason hevonen hienoine askelineen ja siisteine koululiikkeine!

05.12.2009 kouluratsastus, valmentajana Snniif

Iina ja Luciana kaarsivat käynnissä jo näyttävästi. En ollut aikoihin nähnyt aitoa friisiläistä menevän ratsun roolissa, joten olin aivan lumottu. Teidän tehdessä alkuverryttelyjä käynnissä, ravissa ja laukassa laitoin muutamat tötteröt kentälle. Aloitimme tunnin kokeilemalla kuinka hyvin olit Iinan laittanut kuulolle. Saitte mennä pohkeenväistöä tötteröltä tötterölle aina radan poikki, niin että tuli molempiin suuntiin pohkeenväistöä. Iina kuunteli erityisen hyvin, se ei laittanut pätkääkään vastaan vaan kulki reippaasti eteenpäin innokkaana.

Teitte suunnanvaihdoksen pohkeenväistön jälkeen ja teitte tämän nyt tähän toiseenkin suuntaan. En huomannut herpaannustakaan yhdessäkään askeleessanne, joten siirryitte raviin. Ravi oli melko nopeaa, joten käskin teitä ihan aluksi ottamaan hidastempoisempaa ravia, ei kuitenkaan hitaampaa. Teitte kerran vielä ravissa nämä pohkeenväistöt, jonka jälkeen rupesimme kokeilemaan taka- ja etuosakäännöksiä. Aluksi Iina vain lisäsi vauhtia, mutta pian se ymmärsi idean ja teki työtä käskettyä. Lopputunnista otitte vielä vastalaukkaa kiemurauralla. Todella upeaa katseltavaa!


Päiväkirja

17.11.2019 © VRL-10878

Ihana Iina. Eihän siitä voi muuta sanoa kuin pelkkiä positiivisia juttuja. Tamma on maastakäsin oikea pienen pieni enkeli, jota haluaisi palkita upeasta käytöksestä joka sekunti. Iinallehan se kävisi paremmin kuin hyvin kun tammasta löytyy kuitenkin sen verran namipersoutta. Olin kyllä pistänyt merkille, että oliko se Iina vähän lihonut. Hämäsikö hiljalleen tuleva talvi ja sen mukana paksuuntuva turkki? En tiedä mikä oli, mutta hieman näytti tamma rotevoituneen. Tämän takia herkkujen tulo oli hetkeksi lakkautettu, ihan vain varmuuden vuoksi.

Iina oli koko viikonlopun perjantaista tämän päivän aamuun asti treenannut vierailevan kouluvalmentajan valvovan silmän alla. Tammalla oli siis raskaat treenit takana, minkä vuoksi se saisi huomisen ja suurella todennäköisyydellä myös tiistain vain levätä. Iina oli jo tosiaan tänään sunnuntaina aamusta lähtenyt hikijumpalle, ja nyt ajattelin vielä käydä tamman kanssa rennolla kävelylenkillä maastossa. Tarkoitus oli siis kulkea ihan omilla jaloilla molempien. Tosiaan jos minä sitä läskiintymistä pelkäsin niin näiden muutaman päivän aikana Iina on varmaan kuluttanut kaloreita monen muunkin hevosen edestä.

Rankkojen treenien takia olin joka päivä nyt tehnyt tamman kanssa lyhyitä venyttelytuokioita sekä palauttavia kävelylenkkejä sellaisella lampsimismoodilla. Ei siis mitään kovinkaan kuormittavaa, mutta sellaista mukavaa pientä vetreytymistä rankkojen treenien väliin. Iina näytti olevan tällä lenkillä jokseenkin unisen oloinen. Se kyllä kulki perässäni samaa tahtia, mutta jotenkin sen askel painoi ja kaviot kolahtelivat jatkuvasti pieniin kivenmurikoihin. Hyvin Iina oli suoriutunut näistä päivistä. Tosin ei se ollut uutta. Tämä tamma on aina upea!


Khimaira-linja | Muut jalostusorit | Siitostammat | Friisiläiskasvatus | Hall of Fame | Muistoissa | Etusivu

Khimaira Stud on virtuaalitalli! Päivitetty viimeksi 10/2021